Wiele osób już nie pamięta skąd wzięła się nazwa na jedno z bardziej popularnych ciast w PRLu. Ja też nie pamiętam dlaczego nietypowy dość sernik z ciastem kakaowym tak nazwano. Jedyne co mi przychodzi do głowy do słynny brazylijski serial, który był emitowany w Polsce w latach 80 "Niewolnica Isaura". Serial ten bił rekordy popularności w tamtym czasie i coś czuję, że od niego wzięła się nazwa równie popularnego w tamtym okresie ciasta. Przepis na sernik Izaura przygotowany przy pomocy maszyny Thermomix znajdzie się dziś na naszym blogu. Serdecznie zapraszam bo ciasto oprócz tajemniczej nazwy smakuje doskonale.
Jeśli ktoś z czytelników zna historię nazwy tego ciasta to zapraszam do pozostawienia komentarza.
*Sernik Izaura*
Ciasto kakaowe
- mąka pszenna 250g
- kakao naturalne - 40g
- masło - 200g
- jajka - 4 sztuki
- sól - szczypta
- mleko - 100g
- cukier - 250g
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masa serowa
- ser biały, twaróg - 750g
- masło - 100g
- jajka - 4 sztuki
- cukier - 150g
- cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 20g
Najpierw przygotujemy ciasto kakaowe. Oddzielamy żółtka od białek. Do naczynia miksującego wlewamy białka ze szczyptą soli. Zakładamy motylek i ubijamy na nastawie 1min30s/ obr.3,5. Pianę przekładamy do wolnej miski.
Do opłukanego naczynia miksującego wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Pozostaje dodać kakao i możemy całość podgrzać na nastawie 8min/70 stopni/obr.3
W międzyczasie należy przygotować blaszkę prostokątną (30x24x6). Wykładamy ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Z uzyskanej masy kakaowej odlewamy 1/2 szklanki. Do pozostałej w naczyniu masy dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i żółtka. Mieszamy całość na nastawie 30s/obr.4,5
Dodajemy do naczynia ubite wcześniej białka i mieszamy na nastawie 15s/obr.4,5. Można pomóc sobie kopystką. Tak przygotowaną masę na ciasto przelewamy do blaszki i wyrównujemy jej powierzchnię. Myjemy naczynie i możemy przystąpić do przygotowania masy serowej.
Do naczynia wkładamy masło, twaróg, jajka i cukier. Dodajemy cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną. Mieszamy całość na nastawie 30s/obr.5, a następnie miksujemy na nastawie 2min/obr.7
Tak przygotowaną masę serową nakładamy porcjami na masę kakaową. W niektórych miejscach należy zamieszać obie masy by uzyskać efekt widoczny na zdjęciu samego ciasta.
Ciasto powinno się piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut. Upieczone ciasto studzimy i na powierzchni rozlewamy wcześniej odstawioną część masy kakaowej (tej bez mąki)
Na koniec można dekorować ciasto wiórkami kokosowymi albo cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz