Polędwica dorsza z pieca
Uwielbiamy ryby na wszystkie możliwe sposoby. Jednak najchętniej jemy te, które można przyrządzić szybko i w jak najprostszy sposób. Przepis na polędwicę dorsza z pieca zagości dziś na blogu bo warto go puścić dalej w świat. Ryba smaczna, aromatyczna, upieczona w gorący piecu. Polecamy.
*Polędwica dorsza z pieca*
- dorsz polędwica - kilka kawałków
- czosnek polski - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 4 łyżki
- papryka czerwona suszona - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- szczypta świeżo zmielone pieprzu
- masło
Składniki na marynatę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem. Dokładnie smarujemy kawałki ryb i zostawiamy w zamkniętym pudełku na noc w lodówce.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do gorącego piekarnika wkładamy ryby (np na żarodopornej patelni) na 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ryby z pieca i na każdy kawałek nakładamy odrobinę masła. Wkładamy rybę do pieca na kolejne 10 minut.
Ważne by ryba była w piecu dokładnie tyle ile w przepisie. Trzymanie jej tam za długo spowoduje jej przeciągnięcie i stanie się sucha. Nie jest bowiem wcześniej obsmażana ani panierowana. Przed podaniem polewamy ją jeszcze puszczonym w trakcie pieczenia aromatycznym płynem.
Komentarze
Prześlij komentarz