Keto placki - zamiennik pieczywa
Dość popularna ostatnio dieta ketogeniczna trafiła i do nas. Myślę, że kilka przepisów przydatnych przy stosowaniu tej diety powinno się w najbliższym czasie pojawić. Dziś przepis na zamiennik pieczywa. To jedna z trudniejszych części wspomnianej diety. Odstawić pieczywo czy zbożowe desery nie jest łatwo. Przyzwyczajenia do choćby zwykłej kanapki z serem i wędliną powodują, że sporo osób rezygnuje z diety dość szybko. Keto placki, które znajdziecie w poniższym przepisie ten problem likwidują. Od siebie dodam, że faktycznie można się na owe placki przerzucić nawet nie stosując diety ketogenicznej. Są poprostu smaczne i wygodne w przechowywaniu oraz użyciu.
*Keto placki*
- ser cheddar lub gouda - 115g
- jajka - 2 sztuki
- masło - 20g
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
- czosnek suszony albo suszone pomidory w proszku (ewentualnie)
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z startym serem i miękkim masłem. Możemy ewentualnie dodać odrobinę przypraw do uzyskanej masy. Soli unikamy bo sam ser doda nam odpowiednią słoność.
Po ostygnięciu placki keto są gotowe do użycia na przykład do kanapek na śniadanie. Placki można przechowywać w lodówce i nadają się do spożycia jeszcze przez kilka dni.
Komentarze
Prześlij komentarz