Keto placki - zamiennik pieczywa

 Dość popularna ostatnio dieta ketogeniczna trafiła i do nas. Myślę, że kilka przepisów przydatnych przy stosowaniu tej diety powinno się w najbliższym czasie pojawić. Dziś przepis na zamiennik pieczywa. To jedna z trudniejszych części wspomnianej diety. Odstawić pieczywo czy zbożowe desery nie jest łatwo. Przyzwyczajenia do choćby zwykłej kanapki z serem i wędliną powodują, że sporo osób rezygnuje z diety dość szybko. Keto placki, które znajdziecie w poniższym przepisie ten problem likwidują. Od siebie dodam, że faktycznie można się na owe placki przerzucić nawet nie stosując diety ketogenicznej. Są poprostu smaczne i wygodne w przechowywaniu oraz użyciu.

przepis na placki keto

*Keto placki*

  • ser cheddar lub gouda - 115g
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 20g
  • proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
  • czosnek suszony albo suszone pomidory w proszku (ewentualnie)

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z startym serem i miękkim masłem. Możemy ewentualnie dodać odrobinę przypraw do uzyskanej masy. Soli unikamy bo sam ser doda nam odpowiednią słoność.

Placki keto

przepis na placki keto

Białka ubijamy z proszkiem do pieczenia na gęstą pianę. Mieszamy ją delikatnie z masą serową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celcjusza (góra-dół). Na blachę piekarnikową rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką układamy na blasze 4 sztuki masy w formie placka i pieczemy w piekarniku przez 20 minut.

przepis na keto placki


Po ostygnięciu placki keto są gotowe do użycia na przykład do kanapek na śniadanie. Placki można przechowywać w lodówce i nadają się do spożycia jeszcze przez kilka dni.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy