CocoReklama

sobota, 9 października 2021

Drożdżówki z budyniem - Thermomix

 Dzisiaj przepis na drożdżówki z budyniem przygotowane przy pomocy Thermomix. Ostatnio czytam wiele dyskusji na temat zasadności posiadania tego urządzenia. Ja sobie naszej kuchni nie wyobrażam już bez Thermomix. Gdy pojawił się w naszym domu miałem sporo wątpliwości, szczególnie do jego ceny. Jednak kilka lat użytkowania pokazuje, że za ceną idzie jakość. Żadnej, kompletnie żadnej awarii, konieczności serwisu czy wymiany jakiejś części. Jak działał na początku tak działa dziś. Użyjemy go więc do przygotowania pysznych drożdżówek z budyniem i malinami.

przepis na drożdżówki


*Drożdżówki z budyniem*

  • mleko - 750g
  • masło - 50g
  • drożdże świeże - 25g
  • cukier - 110g
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki/cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 450g
  • sól 
  • olej
  • budyń waniliowy bez cukru - 60g
  • maliny
  • cukier trzcinowy - 30g
Wlewamy do naczynia 250g mleka i dodajemy pokrojone masło oraz pokruszone drożdże. Dodajemy 10g cukru i podgrzewamy na nastawie 4min/37 stopni/obr.1

Dosypujemy 40g cukru, cukier waniliowy i wbijamy jedno jajko. Dodajemy mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto używają interwału przez 3 minuty.

Przekładamy ciasto do natłuszczonej olejem miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Do umytego naczynia zakładamy motylek. Wlewamy 500g mleka i dodajemy resztę cukru (60g) oraz budyń. Gotujemy całość na nastawie 7min/100 stopni/obr.3 Zdejmujemy motylek. Przygotowany budyń waniliowy przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na około 20 minut.

W misce zasypujemy maliny cukrem trzcinowym. Mieszamy i odstawiamy. 2 blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.

przepis na drożdżówki


Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy kulę, którą należy spłaszczyć dłonią. Układamy placki na blachach i z pomocą dna szklanki robimy w każdym placku wgłębienie. Do wgłębienia dajemy dwie łyżki budyniu i układamy kilka malin. Odstawiamy placki do wyrośnięcia na 15 minut.

Rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do 190 stopni. W miseczce musimy jeszcze rozbełtać jajko i pędzelkiem silikonowym przesmarować nim brzegi drożdżówek.

przepis na drożdżówki


Pieczemy drożdżówki przez około 15 minut lub do uzyskania brązowego koloru brzegów. Po upieczeniu przekładamy ciastka na kratkę piekarnikową do ostudzenia. Mówią żeby nie jeść gorącego ciasta drożdżowego ale... napiszę szczerze: nie da się :)

4 komentarze:

  1. Takie drożdżówki to idealny pomysł na deser i przekąskę do pracy.
    ______________________________
    https://dezyderata.com/jak-samemu-leczyc-alkoholizm-w-domu/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba ktoś pijany pisał ten przepis ;) Nie ma danych o obrotach, czy mają być wsteczne czy nie, budyń po 7 min nie jest ugotowany, jest bardzo rzadki. "dodajemy resztę (60g) " ale czego resztę? "Wlewamy do naczynia mleko" Ale ile tego mleka, potem jest mowa o 500 g, ale wcześniej też powinno być info... bardzo nieprecyzyjny przepis i sama musiałam się domyślać o co chodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj faktycznie jakby po dobrej butelce wina napisane ;) Dzięki za zwrócenie uwagi. Poprawiłem ilości, które wykradł chochlik.

      Usuń
  3. Jeśli gotuje się kilka razy w roku to z przepisu nie wie się faktycznie nic wszystko jest jasne

    OdpowiedzUsuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)