Pancakes - amerykańskie naleśniki
Dziś przepis na amerykańskie pancakes czyli jankeska wersja najpopularniejszej przekąski na świecie - naleśników. Co kraj to inny przepis na naleśniki. Jednak amerykańskie mają w sobie, a raczej na sobie, coś szczególnie przyjemnego. Syrop klonowy.
Zachęceni ciekawym smakiem syropu dość szybko powiązaliśmy go z amerykańskimi naleśnikami. Kto nie oglądał na amerykańskich filmach dzieciaków zajadających się na śniadanie grubymi na pół cala plackami oblanymi masłem i klonowym syropem? Do dziś pamiętam reakcję moich kubków smakowych i ślinianek na ten widok. Zróbmy więc american pancakes w domu bo przepis jest banalny. Amerykanie uwielbiają banalne w przygotowaniu rzeczy.
Na 20 placków o średnicy około 10 cm i grubości 1 cm potrzebujemy:
*Pancakes*
*Pancakes*
- 3 jajka
- 0,6 litra mleka
- 450g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka rozbijamy do pojemnika i dolewamy mleko. Łączymy jajka z mlekiem z pomocą miksera i do uzyskanego płynu wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość należy wymieszać na gładką masę i odstawić na około godzinkę by proszek do pieczenia mógł rozpocząć proces spulchniania ciasta. Amerykańskie naleśniki charakteryzują się przede wszystkim pulchnym wnętrzem i słuszną grubością. To różni je od typowo europejskich często cienkich jak papier naleśników. Z polskich przepisów do amerykańskich pancakes najbliżej chyba racuchom.
Przed smażeniem należy masę naleśnikową dokładnie jeszcze raz przemieszać bo działanie proszku do pieczenia co nieco gładką strukturę naruszyło. Ciasto musi być gęste w razie czego dosypmy trochę mąki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni i odrobinie rozsmarowanego na jej powierzchni masła lub oleju. Ciasto nakładamy na patelnię łyżką lub chochelką. Smażymy aż cukier pięknie karmelizuje nam naleśnik na brązowo i przekładamy na drugą stronę. Ten moment sygnalizują nam bąbelki powietrza na powierzchni. Placki układamy w słuszny stosik, na wierzch trafia kosteczka masła a całość oblewamy syropem klonowym. Piękna rzecz i do tego przepyszna. Tak zrobione naleśniki można podawać także z jagodowym dżemem lub innymi owocowymi przetworami.
Nic dziwnego, że w Ameryce je się takie naleśniki, są pycha :D
OdpowiedzUsuńNic dziwnego. Dzieciaki je uwielbiają.
OdpowiedzUsuń