Spaghetti carbonara - Thermomix
Trzeba przyznać, że thermomix daje radę także w przygotowywaniu prostych dań. Robiliśmy to spaghetti bez niego ale przepis znajdujący się w podstawowych zasobach thermomixa postanowiliśmy wykorzystać i ...było warto. Delikatne, aksamitne spaghetti carbonara w jednym w zasadzie naczyniu. Prostota i smak.
*Spaghetti carbonara*
- parmezan lub inny twardy ser dojrzewający - 60g (90g opcjonalnie)
- oscypek lub pecorino - 30g (opcjonalnie)
- szalotka - 1 sztuka
- boczek - 150g
- oliwa - 20g
- woda - 1200g
- sól - 3/4 łyżeczki
- makaron spaghetti - 350g
- jajka - 3 sztuki
- żółtko - 1 sztuka
- pieprz mielony czarny - 2 szczypty
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojony w kawałki ser. Rozdrabniamy dzięki nastawie: 10s/obr.10 Przekładamy ser do miseczki.
Do naczynia wkładamy szalotkę i siekamy 3s/obr.5 Zgarniamy cebulkę kopyrstką na dno naczynia.
Dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz oliwę. Dusimy 5min/120 stopni/obr.1 Przekładamy całość do osobnego naczynia.
Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy na nastawie 10min/100 stopni/obr.1 Przez otwór w pokrywie naczynia wkładamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem na jego opakowaniu w 100 stopniach/obroty wsteczne/obr.1 tak aby był al dente. Odcedzamy makaron i przekładamy do naczynia z boczkiem.
Do naczynia wlewamy jajka plus jedno żółtko ekstra oraz rozdrobniony wcześniej ser. Wsypujemy resztę soli, świeżo zmielony pieprz i mieszamy 15s/obr4 Masę jajeczną przekładamy do naczynia z makaronem i boczkiem. Całość należy dobrze wymieszać kopyrstką i podawać wygłodniałej rodzince.
Komentarze
Prześlij komentarz