wtorek, 19 czerwca 2018

Tagliatelle z orzechami

Smaczna i szybka pasta w domowej kuchni. Pomidorowe tagliatelle z aromatycznym pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i czosnku. Dodatek olendra lub innego twardego sera tylko podkreśli doskonały smak takiego makaronu.


Tagliatelle z orzechami


*Tagliatelle z orzechami*
  • makaron tagliatelle pomidorowy - 50 dag
  • czosnek polski - 5 ząbków
  • pomidory suszone (suche bez zalewy) - 6 sztuk
  • orzechy laskowe - garść
  • oliwa
  • ser twardy dojrzewający - 10 dag
  • sól
  • pieprz
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną siekamy je w malakserze z dodatkiem czosnku i orzechów. Powstałą pastę podsmażamy krótko na łyżce oliwy. Zapach czosnku oznajmi nam, że czas zgasić ogień pod patelnią.

Tagliatelle z orzechami


Makaron odcedzamy, przelewamy go zimną wodę by przestał się gotować na durszlaku. Wrzucamy tagliatelle na patelnię do podsmażonej pasty orzechowej. Mieszamy całość na małym ogniu doprawiając solę i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Na koniec ścieramy do makaronu ser i podajemy kręcącej się już nerwowo po kuchni rodzince.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)