Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta ma bardzo wyraźny ostry smak. Najczęściej podajemy ją gotowaną z dodatkiem jabłka lub duszoną z boczkiem wędzonym jako tradycyjna modro kapusta do śląskich klusek i rolady. Tym razem wykorzystaliśmy naturalny smak kapusty czerwonej wzmacniając go sosem czosnkowym. Zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty. Wyszło pysznie, a smak był zdecydowany.
*Surówka z czerwonej kapusty*
- połówka małej główki czerwonej kapusty
- czosnek - 3 ząbki
- jogurt naturalny 375 g
- majonez domowy - 2 łyżki
- sól
Kapustę siekamy drobno i płuczemy na durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Odkładamy do pojemnika i solidnie solimy. Kapusta po godzinie gotowa będzie do odsączenia. Usuwamy większość soku. Z jogurtu, domowego majonezu i utartego lub rozgniecionego czosnku tworzymy aromatyczny dressing.
Mieszamy go dokładnie i polewamy kapustę. Sama surówka powinna poleżeć całą noc w lodówce by odpowiedni skruszeć. Należy więc surówkę zrobić dzień wcześniej.
Komentarze
Prześlij komentarz