Farfalle z warzywami
Coraz cieplejsze dni przypominają zeszłe długie lato. Odświeżymy więc stary przepis na makaron. Pyszne razowe farfalle z warzywami okraszone startym Gran Padano rozgościły się na familijnym stole. Było pysznie i lekko.
*Farfalle z warzywami*
- makaron farfalle razowy - porcja na cztery osoby
- bakłażan - 1 sztuka
- cukinia - 1 sztuka
- marchew - 3 sztuki
- papryka żółta - 2 małe sztuki
- cebula - 2 sztuki
- seler naciowy - 3 łodygi
- pomidory z zalewy - 2 puszki
- czosnek polski - 4 ząbki
- bazylia - pół pęczka świeżej
- oliwa z oliwek (w Lidlu greckie dni więc znów mamy oliwę którą lubię)
- ser twardy Gran Padano
- sól
- pieprz
Na rozgrzaną oliwę trafić muszą pokrojone w słupki marchewki. Resztę warzyw kroimy w dużą kostkę lub paski. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko powinno się pięknie poddusić na patelni.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i posiekaną drobno bazylię. Dusimy około 10 minut doprawiając całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem i posypane startym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz