Śledź na ostro

Śledź na ostro przygotowany z ostrą papryczką chilli może być tegorocznym hitem na  świątecznym stole. Warto spróbować tej trochę innej wersji tradycyjnego polskiego świątecznego śledzika.

Śledź na ostro


*Śledź na ostro*
  • filet a'la Matjas - 6 płatów
  • olej roślinny - 70 ml
  • cebula - 3 sztuki
  • papryczka chilli ostra - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 100g
  • liście laurowe - 3 sztuki
  • ziele angielski - 4 sztuki
  • cukier - 3 łyżki
  • rodzynki - 100g
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
Śledzie moczymy w mleku. To dobry sposób na pozbawienie ryby zbyt dużej ilości soli. Długość moczenia zależy od stopnia nasycenia ryby solą.

Na rozgrzanym oleju roślinnym smażymy posiekaną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek chilli. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy rodzynki, ziarna angielskiego ziela, laurowe liście i cukier. Karmelizujemy całość i dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ocet jabłkowy. Wszystko smażymy przez chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Śledź na ostro


Gdy sos ostygnie zalewamy odsączone z mleka i pokrojone w kawałki śledzie. Najlepiej zrobić to w porządnym słoiku, który następnie odstawiamy na 2 lub 3 dni do lodówki. Wtedy będą gotowe na 100% choć wiem, że trudno się powstrzymać by nie spróbować wcześniej.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy