Śledź na ostro
Śledź na ostro przygotowany z ostrą papryczką chilli może być tegorocznym hitem na świątecznym stole. Warto spróbować tej trochę innej wersji tradycyjnego polskiego świątecznego śledzika.
*Śledź na ostro*
- filet a'la Matjas - 6 płatów
- olej roślinny - 70 ml
- cebula - 3 sztuki
- papryczka chilli ostra - 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy - 100g
- liście laurowe - 3 sztuki
- ziele angielski - 4 sztuki
- cukier - 3 łyżki
- rodzynki - 100g
- ocet jabłkowy - 3 łyżki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Śledzie moczymy w mleku. To dobry sposób na pozbawienie ryby zbyt dużej ilości soli. Długość moczenia zależy od stopnia nasycenia ryby solą.
Na rozgrzanym oleju roślinnym smażymy posiekaną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek chilli. Do rumieniącej się cebuli dorzucamy rodzynki, ziarna angielskiego ziela, laurowe liście i cukier. Karmelizujemy całość i dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ocet jabłkowy. Wszystko smażymy przez chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gdy sos ostygnie zalewamy odsączone z mleka i pokrojone w kawałki śledzie. Najlepiej zrobić to w porządnym słoiku, który następnie odstawiamy na 2 lub 3 dni do lodówki. Wtedy będą gotowe na 100% choć wiem, że trudno się powstrzymać by nie spróbować wcześniej.
Komentarze
Prześlij komentarz