Gołąbki z ziemniakami
Na starym blogu mieliśmy sekcję kuchni regionalnej gdzie staraliśmy się zbierać jak najwięcej przepisów tworzących tak zwaną kuchnię polską. Przepis na gołąbki z ziemniakami należał do cenniejszych. Przenoszę go więc tutaj. Zainspirowany był programem Magdy Gessler, w którym to z pomocą gołąbków z ziemniakami rozkręciła pani Magda restaurację w Jaśle. Starałem się znaleźć jakąś historię wspomnianej potrawy i udało się dzięki komentarzom czytelników. Przenoszę je tu także jako źródło cennych informacji.
*Gołąbki z ziemniakami*
- ziemniaki - 2kg
- cebula - 3 sztuki
- olej
- majeranek
- sól
- pieprz
- jajko
- kasza manna - 3 łyżki
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż uzyskamy piękny, złoty kolor. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Zbieramy masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odciskamy nadmiar wody. Mieszamy surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypujemy trzema łyżkami kaszy manny.
Kapustę gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przed gotowaniem wycinamy głąb. Stopniowo obieramy ugotowane liście kapusty. Zawijamy w nich farsz ziemniaczany i układamy w brytfance.
Na dnie brytfanki warto ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty by gołąbki się nie przypaliły od spodu. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w przygotowanym sosie. Sosy do duszenia stosujcie wedle uznania. My jedliśmy je z sosem śmietanowym na boczku. Przepis na sos śmietanowy
Komentarze czytelników:
"Moja prababcia robiła gołąbki z ziemniaków już 100 lat temu i do dziś robi się je w naszej rodzinie w ten sam sposób co Ona. Nawiasem pochodzi nasz ród z okolic Tarnopola na Ukrainie.Kapustę parzymy,ziemniaki trzemy, cebulę również, dodajemy jajko, sól, pieprz, odrobinę mąki pszennej. Jeśli ziemniaki mają dużo wody - odsączamy na sicie (nigdy nie odciskamy), zawijamy w kapustę nie podwijając brzegów, wyglądają jak nie wydrążone łódki. Dawniej kisiliśmy w beczkach główki kapusty na te gołąbki, teraz do gotowania dodajemy sok z kiszonej kapusty lub nawet ogórków. Jemy ze śmietaną lub odsmażane na tłuszczu/może niezbyt zdrowe ale pyszne." - @bajka
"W moim domu łączyło się ziemniaki surowe z gotowanymi(w mniejszej
ilości). z sokiem z kiszonej kapusty jest pyszne,bo uwielbiam samą
kiszoną kapustę. Tylko już nie pamiętam czy sok ten dodaje się od razu
na początku gotowania czy raczej pod koniec..." - @kasia
"Moja rodzina została przesiedlona z dawnych polskich ziem (obecnie
ukraińskie okolice Przemyśla). Przez koleje losu mojej rodziny te
gołąbki to jedyna prawdopodobnie zachowana u Nas w rodzinie tradycyjna
potrawa z stamtąd. Najlepsze są podawane ze słodką śmietaną. Co do sosu:
kroimy 2 cebule i smażymy na złoto, posypujemy solą a potem wlewamy
słodką śmietanę kremówkę i czekamy aż zgęstnieje. Bez sosu ze śmietany
gołąbki są bez smaku prawie to dopiero ten sos sprawia, że są
wyśmienite." - @NatiP
"No i mały klops z podkarpackim pochodzeniem tych gołąbków. Podobne, ale
bez kaszy manny i jajka, 40 lat temu robiła na Mazowszu moja babcia,
pamiętam jadłem, mniam -:) " - @Darek B
"(...) Gołąbki te są na pewno daniem
kresowym. Na Kresach jadło się bardzo dużo ziemniaka, stąd taka
ziemniaczana kuchnia - placki z ziemniaków, babki, zapiekanki itp.
Niestety ludność stamtąd po zmianie granic przesiedlano na ziemie
północnej i na zachodniej Polski - stąd nie dziwne, że ktoś jadł ten
przysmak przed 40 laty na Mazurach :D Moja rodzina została przesiedlona
na Żuławy w okolice Elbląga. Możesz mieć problem z doszukaniem się
informacji o historii tej potrawy - bo Kresy, przesiedlenia itp. to
kwestia tabu - u mnie w domu się na ten temat wcale nie mówi." - @NatiP
Warto dodać do farszu troszkę gałki muszkatołowej:-)
OdpowiedzUsuńSpróbujemy nastepnym razem :)
Usuń
OdpowiedzUsuńMoja mama tez z pod Przemysla i teraz sobie przypomniałam ze w dzieciństwie często robiła takie gołabki ,zapomniałam o nich ale teraz chętnie zrobię
Dziękujemy za info :)
Usuń