Rolada wołowa

Były czorne kluski, nie może zabraknąć rolady wołowej. Można robić śląskie rolady z mięsa wieprzowego lub nawet z piersi kurczaka, jednak smak wołowiny dobrej jakości jest bezsprzecznie najlepszy. Chcąc zrobić prawdziwie śląski niedzielny obiad warto użyć najlepszej wołowej pieczeni. Sos z takiego mięsa także nie pozostawia złudzeń co w polskiej kuchni jest najbardziej wartościowe.

Do tradycyjnej receptury na rolady z naszych rodzinnych domów dodaliśmy czerwoną paprykę bo daje ona mięsu dodatkowy, atrakcyjny aromat, a do sosu pieczeniowego pieczarki które po prostu uwielbiamy.

Rolada wołowa




*Rolada wołowa*
  • pieczeń wołowa - 4 plastry
  • boczek wędzony plasterki
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • papryka czerwona
  • czosnek
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • olej
Dzień wcześniej rozbijamy wołowinę przez folię. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Każdy płat smarujemy solidnie ulubioną musztardą. Na tak przygotowane mięso układamy cienkie plastry surowego boczku wędzonego. Pozostaje położyć podłużny kawałek kiszonego ogórka, kilka piórek cebuli i papryki, a także odrobinę startego czosnku. Zwijamy mięso w dobrze przylegającą roladę i przebijamy wykałaczką. Rolady pozostawiamy w lodówce na noc.

Rolada wołowa

Na odrobinie oleju obsmażamy rolady z każdej strony by pozamykać pory mięsa. Przekładamy obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego. Będą się dusić w sosie, który musimy przygotować.

Sos pieczeniowy wołowy


*Sos pieczeniowy*
  • cebula - 1 szt
  • pieczarki - 4 szt
  • liście laurowe - 2 szt
  • ziele angielskie - 3 szt
  • rozmaryn - jedna gałązka
Na pozostałym po roladach tłuszczu przygotowujemy sos pieczeniowy. Smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki. Dodajemy całą gałązkę rozmarynu bo sos musi być bardzo aromatyczny. Gdy nam się cebula i pieczarki zrumienią podlewamy sos bulionem i dusimy dodając jeszcze pół łyżeczki tym razem suszonego rozmarynu. Redukujemy bulion przez chwilę i możemy przystąpić do zagęszczenia sosu.

Rolada wołowa


Sposobów jest kilka - najprostszy to zatrzepanie sosu łyżką mąki. Doskonałe jest też przetarcie cebuli przez sitko. Na koniec możemy dodać śmietanki do sosów. Można też sosu nie zagęszczać. Kto co lubi.


Pozostaje nam już tylko nasze rolady około 20-30 minut udusić w przygotowanym sosie. Podlewamy nim rolady w naczyniu i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.
Rolady podajemy z kluskami guminklyjzami lub czornymi i ciepłą modrą kapustą.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy