Boczek pieczony
Na starym blogu sporo mieliśmy przepisów na domową wędlinę. Trzeba kilka z nich tu przenieść. Na początek przepis na boczek pieczony. Prosty przepis ale doskonały efekt.
*Boczek pieczony*
- boczek w płacie surowy do zrolowania 1,5 kg
- czosnek 6 ząbków
- tymianek świeży
- pieprz
- sól
Nacieramy cały płat boczku startym czosnkiem, solą i pieprzem. Posypujemy listkami tymianku. Mocno ściskając zwijamy w rulon pamiętając o tym by tłusta strona boczku była na wierzchu. Związujemy całość nicią lub sznurkiem. Związany boczek nacieramy z zewnątrz jeszcze raz przyprawami i wkładamy do piekarnika.
W rozgrzanego do temperatury 200 stopni piekarniku pieczemy boczek około 1,5 godziny. Po upieczeniu nie kroimy plastrów, a najlepiej nie ruszamy przez godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz