Roladki schabowe z marchewką
Tym razem delikatne roladki schabowe z duszoną marchewką i szynką szwarzwaldzką. Delicje na talerzu przygotowane w prosty sposób. Marchew ma w polskiej kuchni sporo zastosowań. Dziś marchew wystąpi jako wnętrze rozpływających się w ustach schabowych roladek.
*Roladki schabowe z marchewką*
- schab wieprzowy - 80 dag
- marchew - 70dag
- cebula
- śmietana 12% - 180g
- szynka szwarzwaldzka
- jajko
- oliwa
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- ziarna sezamu
- bulion - 400ml
Schab kroimy w plastry i przy pomocy tłuczka rozbijamy je na cienkie płaty. Nacieramy rozbite mięso solą i pieprzem.
Na oliwie dusimy pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Doprawiamy warzywa solą oraz pieprzem, a gdy marchewka delikatnie zmięknie dolewamy śmietanę. Dusimy marchewkę jeszcze chwilę ale powinna być al'dente.
Na plastry schabu układamy cieniutko pokrojoną szynkę szwarzwaldzką. Spora łyżka masy marchewkowej i zwijamy schab w roladkę. Moczymy roladki w rozkłóconym jajku i obtaczamy w mieszance bułki tartej i ziaren sezamu. Można spiąć roladki wykałaczką ale jeśli dość mocno rozbiliśmy schab, ładnie się powinny w odpowiedniej formie utrzymać same.
Smażymy roladki na złoty kolor z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem uzyskanym podczas smażenia. Zalewamy naczynie bulionem i dusimy całość w piecu rozgrzanym do 180 stopni jakieś 15 minut. Roladki podane z mizerią i ziemniakami stanowiły przepyszny niedzielny obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz