Sałatka z pora
Jedna z
lepszych sałatek do podania na imprezowym stole. Słodka, ostra i mocno
orzeźwiająca. Sałatka z pora musiała się na nowym blogu znaleźć.
*Sałatka z pora*
- por sałatkowy - białe części - 2 sztuki
- jajka - 4 sztuki
- jabłko - 1 sztuka
- ogórki konserwowe - 6 średnich sztuk
- kukurydza konserwowa - 400g
- majonez - 300ml
- musztarda - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz kolorowy
Białe części pora siekamy w połówki talarków, solimy i odstawiamy na godzinę do skruszenia. Odlewamy z miskę soki jakie por pod wpływem soli wypuścił. Gotujemy na twardo 4 jajka, które należy następnie pokroić w kostkę. Obrane i pokrojone drobno, kwaskowe jabłko zrównoważy ostrość pora i słodkość kukurydzy konserwowej, którą odsączoną dodajemy do sałatki.
Pozostało nam już tylko pokroić w drobną kostkę ogórki i całość sałatki wymieszać z domowym majonezem. Doprawiamy sałatkę łyżeczką ulubionej musztardy, a także solą i pieprzem do smaku. Jak każda sałatka warzywna również ta najlepsza jest na drugi dzień.
Jestem troche "zla" bo zrobilam danie glowne i to miala byc tylko salatka do wykwintnego obiadu a przycmila caaale danie!!!! Jest nieziemska i taka prostaaaa! Cudownaaaa bede ja robic czesciej polecam gorąco! Ja dodalam tylko marchewke starta na grubych oczkach tez sie nadala :)
OdpowiedzUsuńCieszę że przepis się sprawdził :)
Usuń