Sałatka z selerem konserwowym
Sezon karnawałowy na sałatki się kończy ale niedługo zaczyna kolejny więc przepis na sałatkę z selerem konserwowym jak najbardziej na miejscu. Ciekawe czy wzbudzi podobne zainteresowanie jak sałatka z pora...
*Sałatka z selera konserwowego*
- seler konserwowy - słoik 370ml
- 20 dag szynki
- por
- kukurydza - puszka
- 3 jajka
- ananas - 4 plastry świeżego lub z puszki
- majonez do zagęszczenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki banalne i nie zabiera wiele czasu. Efekt jednak bardzo smaczny. Seler ma specyficzny lekko ostry smak, który nadaje sałatce niepowtarzalnego aromatu. Seler jest w Polsce bardzo niedocenionym warzywem trafiającym przeważnie do rosołu. To błąd. Jedzmy seler w różnych konfiguracjach. Selerowe frytki na ten przykład są genialnym dodatkiem do obiadów.
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kukurydzą oraz ananasem. Dodajemy pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka i odsączony seler konserwowy. Zagęszczamy sałatkę kilkoma łyżkami dobrego, najlepiej domowego majonezu i doprawiamy solą oraz kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz