Sałatka szwabska wg Magdy Gessler

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych co nie lubią w sałatkach majonezu. Sałatka szwabska wg Magdy Gessler okazała się strzałem w dziesiątkę i trudno się było od niej oderwać. Sos użyty do tej sałatki przeniesiemy na pewno na inne. Do poniższego przepisu zainspirowały nas oczywiście Kuchenne Rewolucje, w których pani Magda to danie przygotowała.

Sałatka szwabska


*Sałatka szwabska*
  • mortadela - 250g
  • pomidorki koktajlowe - 250g
  • papryka konserwowa - 6 płatów
  • ogórek konserwowy - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • musztarda - 4 łyżki
  • oliwa lub olej - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
Mortadelę kroimy w podłużne paseczki. Cebulę siekamy w pióra. Resztę składników w dość grubą kostkę.

Sałatka szwabska


Składniki na sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zalewamy sałatkę. Jak każda tak i sałatka szwabska lubi się przegryźć i puścić soki. Dajmy jej chociaż godzinę w lodówce pod przykryciem.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy