Sałatka szwabska wg Magdy Gessler
Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych co nie lubią w sałatkach majonezu. Sałatka szwabska wg Magdy Gessler okazała się strzałem w dziesiątkę i trudno się było od niej oderwać. Sos użyty do tej sałatki przeniesiemy na pewno na inne. Do poniższego przepisu zainspirowały nas oczywiście Kuchenne Rewolucje, w których pani Magda to danie przygotowała.
*Sałatka szwabska*
- mortadela - 250g
- pomidorki koktajlowe - 250g
- papryka konserwowa - 6 płatów
- ogórek konserwowy - 6 sztuk
- cebula - 1 sztuka
- musztarda - 4 łyżki
- oliwa lub olej - 2 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- czosnek polski - 2 ząbki
- sól
- pieprz
Mortadelę kroimy w podłużne paseczki. Cebulę siekamy w pióra. Resztę składników w dość grubą kostkę.
Składniki na sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zalewamy sałatkę. Jak każda tak i sałatka szwabska lubi się przegryźć i puścić soki. Dajmy jej chociaż godzinę w lodówce pod przykryciem.
Komentarze
Prześlij komentarz