Pasta do chleba z wątróbki
Podroby nawet delikatne - drobiowe wcale nie należą do produktów, które lubią wszyscy od lewa do prawa i od morza do Tatr. Wątróbka drobiowa u wielu osób powoduje grymas niesmaku. Powiem szczerze - wolałbym jeść wątróbkę na okrągło niż jeszcze raz spróbować małży...
Poniżej znajdziecie przepis na doskonałą pastę do chleba i zrobiona ona będzie właśnie ze wspomnianej wyżej wątróbki podkręconej estragonem. Dawno nie jadłem nic tak smacznego, delikatnego i zdrowego jak pasta z wątróbki. Nawet nie przypuszczałem, że taka wersja śniadaniowej pasty mi zasmakuje tak bardzo.
*Pasta do chleba z wątróbki*
- wątróbka drobiowa - 30 dag
- cebula - 1 sztuka
- jajko - 2 sztuki
- majonez domowy - 2 łyżeczki
- sól
- pieprz
- estragon
- masło - 1 łyżka
- musztarda ostra rosyjska - 1 łyżeczka
Na masełku szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paski drobiową wątróbkę. Solidna szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu, pół łyżeczki estragonu i smażymy całość aż wątróbka będzie gotowa do zmielenia. Robimy to po jej ostygnięciu.
Dodajemy drobno posiekane jajka ugotowane na twardo i doprawiamy domowym majonezem i musztardą. Pyszna ze świeżym chlebem i na przykład z ogórkiem kiszonym.
Komentarze
Prześlij komentarz