Kalafior pod sosem śmietanowym
Najczęściej jadamy kalafior z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Wersja w zapiekance makaronowej już na blogu była ale poniższy kalafior to nowość nie tylko na blogu ale i na naszym stole. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis.
*Kalafior pod sosem śmietanowym*
- kalafior
- marchew - 3 sztuki
- masło - 1/3 kostki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 łyżki
- wywar spod kalafiora - 4 chochle
- śmietana 18% do sosów - 200g
- szczypior
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz biały
- bazylia suszona
- suszone pomidory - łyżeczka startych
Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Powoli dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Do tworzącego się sosu dodajemy jeszcze starte suszone pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.
Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.
A kiedy należy dodać śmietanę?
OdpowiedzUsuńPoprawione. Gdzieś umknęło przy przenoszeniu wpisu.
Usuń