Kalafior pod sosem śmietanowym

Najczęściej jadamy kalafior z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Wersja w zapiekance makaronowej już na blogu była ale poniższy kalafior to nowość nie tylko na blogu ale i na naszym stole. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę. Zapraszam na przepis.

Kalafior pod sosem śmietanowym



*Kalafior pod sosem śmietanowym*
  • kalafior
  • marchew - 3 sztuki
  • masło - 1/3 kostki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 łyżki
  • wywar spod kalafiora - 4 chochle
  • śmietana 18% do sosów - 200g
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • bazylia suszona
  • suszone pomidory - łyżeczka startych
Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora.  W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Powoli dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Do tworzącego się sosu dodajemy jeszcze starte suszone pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.

Kalafior pod sosem śmietanowym

Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy