Dorsz pieczony na warzywach
Dietetyczna wersja pieczonej ryby nie musi być ani nudna ani niesmaczna. Dorsz pieczony na warzywach smakował nam bardzo i raczej na stałe zapisał się w naszym domowym menu.
*Dorsz pieczony na warzywach*
- dorsz - 450g
- papryka - 2 sztuki
- cukinia - 1 sztuka
- koperek
- cytryna
- sól
- pieprz
- parmezan, gran padano lub inny twardy ser
- oliwa
Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą. Doprawiamy intensywnie pieprzem i solą. Mieszamy rękami i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na przykład w jednorazowym pojemniku do zapiekania. Na wierzchu warzyw układamy skropione sokiem z cytryny i natarte solą oraz pieprzem kawałki ryby. Całość posypujemy pietruszką i zamykamy naczynie.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy rybę przez około 45 minut. 10 minut przed zdejmujemy pokrywkę, posypujemy tartym serem i zapiekamy na złoto. Co prawda my podaliśmy rybę z ziemniakami i pyszna sałatą ale spokojnie można zjeść ją tylko z pysznymi warzywami, na których ją piekliśmy.
Komentarze
Prześlij komentarz