Farfalle z łososiem
Pierwsze od jakiegoś czasu danie na, które trzeba było poświęcić ciut więcej czasu i znacząco podnieść temperaturę wewnątrz mieszkania. Jednak warto było bo makaron z łososiem podany w gęstym śmietanowym sosie był na prawdę pyszny.
*Farfalle z łososiem*
- łosoś filet - 30 dag
- pieczarki - 40 dag (małe)
- makaron farfalle - 25dag
- cebula - 1 sztuka
- czosnek polskie - 2 ząbki
- cukinia - 1 mała sztuka
- natka pietruszki
- śmietana 18% do sosów - 200g
- sól
- pieprz
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i dorzucamy do cebuli oraz czosnku. Podsmażamy dość mocno by grzyby się zrumieniły. Dorzucamy łososia pokrojonego w większą kostkę. Na patelnię musi trafić też pokrojona w kostkę cukinia. Uważajcie by nie przeciągnąć ryby. Łosoś nie może być przesuszony. Pora dodać śmietanę i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podlewamy odrobiną wody z makaronu. Dusimy całość kilka minut aż sos się zagęści.
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odsączamy makaron ale odrobinę wody odlewamy - patrz wyżej. Na koniec danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz