Babeczki migdałowe - muffinki
Z muffinek jakie w życiu jadłem te najbardziej przypadły mi do gustu. Przepis na babeczki migdałowe musiał się więc na blogu pojawić. Oto on, dość zaskakujący jeśli chodzi o skład produktów ale warto zaryzykować i wgryźć się doskonałe migdałowe ciastko.
*Babeczki migdałowe*
- mąka tortowa - szklanka + 2 łyżki
- masło - 150 g
- cukier puder (trzcinowy) - szklanka
- białka jaj - 6 sztuk
- truskawki
- aromat migdałowy
- płatki migdałów
Rozpuszczamy w garnuszku masło i studzimy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do niej mąkę i szklankę cukru pudru. Delikatnie mieszamy by piany nie połamać i powoli dodajemy rozpuszczone chłodne masło. Na koniec dodajemy małą łyżeczkę aromatu migdałowego. Zamiast aromatu można użyć esencji migdałowej. Dość łatwo znaleźć ją na allegro choć nie jest tania. Jednak różnica między aromatem migdałowym, a esencją jest spora. Podobnie jak między aromatem waniliowym, a waniliową esencją - kto spróbował ten wie.
Do papilotek wkładamy porcję ciasta tak na 1/3 objętości papierowej foremki. Na środku układamy truskawkę i obsypujemy babeczkę płatkami migdałów. Pieczemy muffinki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 35 minut. Gdy ostygną prószymy delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz