Klops

...no to klops... Pieczeń z mielonego mięsa zwana klopsem jest bardzo popularna na polskich stołach. Proste danie mogące służyć jako składnik obiadu lub jako wyrób garmażeryjny na kanapkę.


Klops


*Klops*
  • łopatka wieprzowa - 1,5kg
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • kajzerka sucha - 2 sztuki
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona słodka
Cebule siekamy drobno i smażymy na złoty kolor. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dodając namoczone wcześniej i odciśnięte z nadmiaru wody bułki.

Klops


Do zmielonego mięsa wrzucamy usmażoną i ostudzoną cebulę. Wbijamy dwa jajka. Wciskamy dwa ząbki czosnku przez praskę. Mocno doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością mielonej papryki czerwonej. Wyrabiamy masę rękami.

Klops


Aluminiowe jednorazowe keksówki smarujemy olejem. Układamy w nich mięso. Wierzch przecieramy olejem, sypiemy bułkę tartą i gruboziarnistą sól. Pieczemy klopsy w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez około godzinę.

Klops


Po wyjęciu klopsów z foremek dajemy im odpocząć kilkanaście minut. Świeżo pieczonego klopsa kroimy w grubsze plastry i podajemy na przykład z pieczarkowym sosem.

Klops


Drugi klops po ostudzeniu odkładamy do lodówki gdzie przez noc stężeje na tyle by można go było kroić na kanapki.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy