Klops
...no to klops... Pieczeń z mielonego mięsa zwana klopsem jest bardzo popularna na polskich stołach. Proste danie mogące służyć jako składnik obiadu lub jako wyrób garmażeryjny na kanapkę.
*Klops*
- łopatka wieprzowa - 1,5kg
- cebula - 2 sztuki
- jajko - 2 sztuki
- kajzerka sucha - 2 sztuki
- czosnek polski - 2 ząbki
- olej
- sól
- pieprz
- papryka czerwona słodka
Cebule siekamy drobno i smażymy na złoty kolor. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dodając namoczone wcześniej i odciśnięte z nadmiaru wody bułki.
Do zmielonego mięsa wrzucamy usmażoną i ostudzoną cebulę. Wbijamy dwa jajka. Wciskamy dwa ząbki czosnku przez praskę. Mocno doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością mielonej papryki czerwonej. Wyrabiamy masę rękami.
Aluminiowe jednorazowe keksówki smarujemy olejem. Układamy w nich mięso. Wierzch przecieramy olejem, sypiemy bułkę tartą i gruboziarnistą sól. Pieczemy klopsy w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez około godzinę.
Po wyjęciu klopsów z foremek dajemy im odpocząć kilkanaście minut. Świeżo pieczonego klopsa kroimy w grubsze plastry i podajemy na przykład z pieczarkowym sosem.
Drugi klops po ostudzeniu odkładamy do lodówki gdzie przez noc stężeje na tyle by można go było kroić na kanapki.
Komentarze
Prześlij komentarz