Skręcane drożdżówki z serem - Thermomix
Drożdżówki lub jak na Śląsku mówią: kołoczki warte są grzechu. Najpopularniejszym nadzieniem jest oczywiście mak lub biały ser. Czasami owocowa marmolada. Ja najbardziej lubię takie z kremowym twarożkiem i właśnie takie zapachniały dziś rano w naszym domu. Przepis na skręcane drożdżówki z serem przy użycia Thermomixa nie jest zbytnio skomplikowany i warto go mieć pod ręką. Zawsze się może przydać gdy zadzwonią niespodziewani goście, że wpadną na kawę.
*Drożdżówki z serem*
Ciasto:
- mąka pszenna - 450g
- mleko - 220g
- cukier - 40g
- masło - 80g
- drożdże świeże - 30g
- jajko
Masa serowa:
- twaróg półtłusty - 500g
- śmietana 30% - 50g
- cukier - 50g
- jajka - 2 sztuki
- cukier waniliowy - 1 lub 2 łyżeczki
- mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Lukier:
- cukier - 150g
- woda gorąca - 25g
Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy cukier, masło i pokruszone drożdże. Podgrzewamy całość na nastawie 3min/37 stopni/obr.1
Po tym czasie dodajemy mąkę, wbijamy jedno jajko i wyrabiamy ciasto z pomocą Interwał/2min
Większa miskę nacieramy odrobiną masła. Przekładamy gotowe ciasto do miski i przykrywamy ją ściereczką, pokrywką lub silikonową nakładką. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Do umytego naczynia wkładamy rozdrobniony w palcach twaróg. Wlewamy śmietaną. Wrzucamy dwa żółtka jaj. Białko przyda się do smarowania drożdżówek. Dodajemy do naczynia cukier, cukier waniliowy i ziemniaczaną mąkę. Mieszamy wszystko na nastawie 20s/obr.4.5 Po wymieszaniu przekładamy masę serową do miseczki.
Pora wrócić do ciasta. Przekładamy je na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt 35x60. Na cieście rozsmarowujemy masę serową tak aby zostawić margines bez masy na wszystkich bokach. ułatwi to złożenie ciasta.
Ciasto składamy tak aby górny fragment połączył się z dolnym na środku prostokąta. Dociskamy wolne od masy fragmenty do siebie i kroimy ciasto ostrym nożem na niezbyt szerokie 5-6 centymetrowe pasy. Każdy odcięty kawałek skręcamy dwukrotnie i układamy na blasze wyściełanej papierem. Drożdżówki jeszcze podrosną więc warto zostawić im trochę przestrzeni. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni w systemie góra-dół.
Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanymi białkami z jajek. Pieczemy bułeczki około 20-25 minut aż się zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia na około 30 minut. W tym czasie robimy sobie lukier.
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy go na nastawie 10s/obr.10. Zgarniamy cukier puder kopyrstką na dno naczynia. Dodajemy gorąca wodę i mieszamy 15s/obr.3 Gdy zacznie się zagęszczać smarujemy nim ostudzone drożdżówki.
Komentarze
Prześlij komentarz