Bajgle - Thermomix
Często widzę w Internecie określenie bajgle nowojorskie sugerujące, że ta smaczna pszenna bułka jest jakimś amerykańskim wynalazkiem. Nic bardziej mylnego. Tradycyjny żydowski bajgiel ma swoje pochodzenie z Polski, a dokładnie z Krakowa. Już w 1610 roku bajgle pojawiają się w oficjalnych dokumentach. Dopiero na początku XX wieku żydowscy emigranci z Polski nauczyli Amerykę jak wypiekać to smaczne pieczywo.
Pora zaprezentować przepis na bajgle. Nie jest on może odzworowaniem tradycyjnych przepisów z dawnych lat ale podstawowa zasada szybkiego wyrastania ciasta została zachowana. Daje ona specyficzną strukturę ciasta co przekłada się na smak bułek zwanych bajgle.
*Bajgle*
- mąka pszenna - 700g
- mleko - 100g
- jajko
- olej - 25g
- cukier - 25g
- sól - 1 łyżeczka
- drożdże świeże - 25g
- woda ciepła - 250g
- białko jajka
- sezam i sól himalajska
Do naczynia wbijamy jajko. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną. Wlewamy wodę, mleko i olej. Dodajemy cukier i sól. Wyrabiamy ciasto na nastawie Interwał/3min.
W międzyczasie dużą miskę należy nasmarować olejem. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i nakrywamy ściereczką, pokrywką lub tą śmieszną silikonową "pokrywką" z Ikei. Ciasto będzie wyrastać około 40 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blacie rozsypujemy odrobinę mąki. Wykładamy na nią ciasto i formujemy w wałek, który dzielimy na około 12-15 mniejszych części. Każdy kawałek rolujemy, delikatnie skręcamy spiralnie i formujemy pierścień. Układamy bajgle na blasze zachowując 5 centymetrowe odstępy bo ciasto jeszcze w piekarniku podrośnie. Smarujemy rozbełtanym białkiem z jajka. Posypujemy gruboziarnistą solą i sezamem.
Bułki pieczemy 20-25 minut.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz