Kurczak w sosie słodko-ostrym
Uwielbiam kupne sosy słodko-ostre. Jednak czytając ich skład na opakowaniu jeżą się włosy na głowie. Czy można zrobić podobny sos w domu tak żebyśmy wiedzieli dokładnie jak i z czego tak pyszny sos został zrobiony? Okazuje się, że jest to łatwe i przyjemne. Przepis na kurczaka w sosie słodko-ostrym musiał się więc na blogu pojawić.
*Kurczak w sosie słodko-ostrym*
Kurczak:
- pierś kurczaka - 2 sztuki
- olej roślinny - 4 łyżki
- marchew - 2 sztuki
- cukinia - 1 sztuka
- cebula czerwona - 2 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka
- papryka zielona - 1 sztuka
- ananas - puszka 600g
- sos sojowy - 4 łyżki
- sól
- pieprz
Sos:
- słodki syrop z ananasa - 12 łyżek
- woda - 300ml
- sos sojowy 4 łyżki
- ketchup - 4 łyżki
- ocet ryżowy - 4 łyżki
- cukier - 4 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- chilli suszone - według uznania
Pierś kurczaka, umytą i oczyszczoną kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Gdy się ozłoci dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Po przesmażeniu warzyw z kurczakiem dodajemy sos sojowy i pokrojonego w kostkę ananasa. Całość dusimy chwilę.
W tym czasie przygotować należy sos słodko-ostry. Do miski wlewamy wodę i słodki syrop z ananasa. Dodajemy sos sojowy, ketchup i ocet ryżowy. Ciągle mieszając dodajemy cukier i odpowiednią ilość suszonego chilli. Ilość zależy od Waszych preferencji. Jedni lubią więcej inni mniej. Na koniec dodajemy powoli mąką ziemniaczaną ciągle mieszając sos tak by skrobia się całkowicie rozpuściła.
Tak przygotowany sos dodajemy do kurczaka z warzywami i dusimy aż do zagęszczenia się całości. Kurczaka podajemy z ryżem. Z czystym sumieniem mogę polecić tak proste danie.
Komentarze
Prześlij komentarz