Zupa krem z pieczarek
Najbardziej pospolity z grzybów na polskich stołach ale i najchętniej przez naszych rodaków wybierany: pieczarka. Doskonała do pizzy, sosów, sałatek czy zapiekanek. Idealnie smakuje faszerowana lub smażona w jajku. Tym razem w postaci zupy i to nie byle jakiej - krem z pieczarek podany z pysznym groszkiem ptysiowym własnej produkcji.
*Krem z pieczarek*
- pieczarki - 1/2 kg
- cebula - 1 sztuka
- bulion - 1 litr
- śmietana do zup - 100ml
- szczypior
- masło
Obraną cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy zacznie się rumienić na patelnię wrzucamy posiekane w plastry pieczarki. Jeśli macie małe drobne grzybki to nawet ich nie trzeba obierać ze skórki lub usuwać trzonków. Wystarczy wszystkie porządnie opłukać i posiekać w całości. Starsze grzyby warto obrać, a trzonki przebrać by nie trafił się jakiś brudny zgnitek.
Dusimy pieczarki na patelni do puszczenia pierwszych konkretnych soków. Nie sólcie ich bo puszczą sok za szybko, a powinny co nieco się podsmażyć dla lepszego koloru naszej zupy. Pieczarki zalewamy w garnku bulionem i gotujemy do miękkości.
Całość wystarczy już tylko porządnie zblendować, doprawić solą i pieprzem. Musimy jeszcze zaprawić zupę zahartowaną wcześniej śmietaną i całość chwilę podgotować. Podajcie pyszny pieczarkowy krem z upieczonym groszkiem ptysiowym i garścią świeżego posiekanego szczypioru. Doskonałe...
Komentarze
Prześlij komentarz