Ciasto czekoladowe bez mąki
Można zrobić ciasto bez mąki? Oczywiście. Oto przepis na ciasto bez mąki... czekoladowe... orzechowe... z pysznym truskawkowym sosem. Doskonały deser na każdą okazję.
*Ciasto czekoladowe bez mąki*
- gorzka czekolada min. 70% - 250 g
- koniak lub brandy - 2 łyżki
- masło - 200g
- cukier - 1 szklanka
- orzechy laskowe zmielone - 1 i 3/4 szklanki
- jajka - 6 sztuk
- aromat waniliowy - kilka kropel
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli dodając masło. Dorzucamy resztę czekolady i cukier. Ciągle całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy garnek z wodą i miskę z czekoladą z ognia i dodajemy do masy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy ostudzoną czekoladę ze zmielonymi orzechami, aromatem waniliowym i żółtkami jaj.
Ubijamy białka sześciu jaj z odrobiną soli na sztywną pianę i dodając do masy delikatnie mieszamy całość. Trzeba to robić delikatnie by struktura piany połączyła się z masą czekoladową tak by nie stracić puszystości.
Ciasto pieczemy w wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy (26cm) przez około 50 minut. Ciasto może być, a nawet powinno być trochę wilgotne w środku.
Obsypane orzechami i podane z pysznym sosem truskawkowym robi w taki dzień atmosferę - uwierzcie na słowo:)
Kiedyś bardzo mnie dziwiło to, jak można zrobić ciasto i to jeszcze czekoladowe bez używania mąki. Jak widać faktycznie można i z pewnością jest jeszcze smaczne. Polecam od siebie spróbować zrobić muffinki czekoladowe z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ gdyż jak dla mnie takie smaki cofają mnie do dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńModa na jedzenie bez glutenu stworzyła sporo fajnych przepisów :)
Usuń