Pałki kurczaka w piwie

Aromatyczne i delikatne mięso. Pałki kurczaka przyrządzone w dwóch rodzajach piwa z dodatkiem aromatycznego i ostrawego imbiru, a podane w gęstym sosie.

Pałki kurczaka w piwie


*Pałki kurczaka w piwie*
  • pałki kurczaka - 8 sztuk
  • piwo jasne - 125ml
  • piwo ciemne słodkie typu karmi - 125ml
  • bulion - szklanka
  • tymianek - kilka gałązek
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • imbir - 1/2 łyżeczki
  • pieprz
  • sól
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • miód
Pałki kurczaka obrane z pozostałości piórek nacieramy mocno mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego imbiru. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie.

Pałki kurczaka w piwie


Cebulę kroimy w talarki. Na odrobinie oleju obsmażamy pałki z każdej strony i dorzucamy do nich wspomnianą cebulę. Podsmażamy aż się cebula zrumieni i dolewamy dwa rodzaje piwa oraz szklankę bulionu. Dusimy całość pod przykryciem z dodatkiem kilku gałązek tymianku. Myślę, że 20 minut wystarczy by mięso było mięciutkie.

Pałki kurczaka w piwie


Pod koniec podkręcamy powstały sos miodem tak by zneutralizować delikatną gorycz z piwa. Wciskamy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ewentualne solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wystarczy już tylko sos zagęścić.

Pałki kurczaka w piwie


Można go zblendować lub podsypać mąką jeśli chcemy mieć w nim wyraźne kawałki cebuli.

Pałki kurczaka w piwie


Niewiele już więcej trzeba by podać doskonały obiad. Pałeczki najlepiej smakują nam z tłuczonymi ziemniakami i startymi buraczkami.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy