Pałki kurczaka w piwie
Aromatyczne i delikatne mięso. Pałki kurczaka przyrządzone w dwóch rodzajach piwa z dodatkiem aromatycznego i ostrawego imbiru, a podane w gęstym sosie.
*Pałki kurczaka w piwie*
- pałki kurczaka - 8 sztuk
- piwo jasne - 125ml
- piwo ciemne słodkie typu karmi - 125ml
- bulion - szklanka
- tymianek - kilka gałązek
- cebula - 2 sztuki
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- imbir - 1/2 łyżeczki
- pieprz
- sól
- czosnek polski - 2 ząbki
- miód
Pałki kurczaka obrane z pozostałości piórek nacieramy mocno mieszanką soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego imbiru. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie.
Cebulę kroimy w talarki. Na odrobinie oleju obsmażamy pałki z każdej strony i dorzucamy do nich wspomnianą cebulę. Podsmażamy aż się cebula zrumieni i dolewamy dwa rodzaje piwa oraz szklankę bulionu. Dusimy całość pod przykryciem z dodatkiem kilku gałązek tymianku. Myślę, że 20 minut wystarczy by mięso było mięciutkie.
Pod koniec podkręcamy powstały sos miodem tak by zneutralizować delikatną gorycz z piwa. Wciskamy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ewentualne solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wystarczy już tylko sos zagęścić.
Można go zblendować lub podsypać mąką jeśli chcemy mieć w nim wyraźne kawałki cebuli.
Niewiele już więcej trzeba by podać doskonały obiad. Pałeczki najlepiej smakują nam z tłuczonymi ziemniakami i startymi buraczkami.
Komentarze
Prześlij komentarz