Schab w kapuście

Swego czasu poniższy przepis na schab wzbudził słuszny podziw w Sieci. Dość długo mój profil na Smakerze (kulinarny portal Interii) był oblężony użytkownikami zaciekawionymi składem tej potrawy.  Schab upieczony w kapuście i śmietanie jest tak kruchy, że nie potrzebujemy noża by go z apetytem skonsumować. Miękki i aromatyczny. Kapusta natomiast dostaje takiego kopniaka z ziół i mięsa, że można zwariować smakując ją razem ze śląskimi guminklyjzami

Schab w kapuście


*Schab w kapuście*
  • 1kg schabu bez kości
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • śmietana słodka 30% 200ml
  • mąka
  • tymianek świeży
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony. Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.

Schab w kapuście


W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu. Przepisy na wspomniane śląskie kluski w dwóch wersjach już niedługo na nowym blogu się pojawią.


Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy