Schab w kapuście
Swego czasu poniższy przepis na schab wzbudził słuszny podziw w Sieci. Dość długo mój profil na Smakerze (kulinarny portal Interii) był oblężony użytkownikami zaciekawionymi składem tej potrawy. Schab upieczony w kapuście i śmietanie jest tak kruchy, że nie potrzebujemy noża by go z apetytem skonsumować. Miękki i aromatyczny. Kapusta natomiast dostaje takiego kopniaka z ziół i mięsa, że można zwariować smakując ją razem ze śląskimi guminklyjzami.
*Schab w kapuście*
- 1kg schabu bez kości
- 0,5kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- śmietana słodka 30% 200ml
- mąka
- tymianek świeży
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- oliwa
Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony. Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu. Przepisy na wspomniane śląskie kluski w dwóch wersjach już niedługo na nowym blogu się pojawią.
ciekawie :)
OdpowiedzUsuńZaskakujące połączenie składników ale warto zaryzykować :)
Usuń