Pierogi ze szpinakiem
Pyszne pierogi ze szpinakiem, białym serem, podane na roszponce. Pyszny i delikatny obiad. Przy okazji porządny przepis na ciasto na pierogi. Sprawdzony i stosowany przez nas od lat.
*Pierogi ze szpinakiem*
- 60 dag mąki
- 3 łyżki oleju
- 300ml gorącej wody
- 60 dag szpinaku
- 30 dag białego sera półtłustego
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- pieprz świeżo mielony
Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.
Na łyżce masła rumienimy czosnek uważając by się nie przypalił. Dodajemy mrożony lub świeżo posiekany szpinak. Dusimy z dodatkiem wyciśniętego czosnku. Ostudzony szpinak mieszamy z rozkruszonym lub zmielonym białym serem półtłustym. Solidna porcja soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu zakończy pracę nad farszem.
Kółeczka ciasta wypełniamy farszem. Brzegi pieroga sklejamy dociskając delikatnie widelcem lub palcami. Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej ale nie hulającej wodzie. Co jakiś czas mieszamy je delikatnie drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna lub do siebie.
Pierogi ze szpinakiem omaścić można zeszkloną na odrobinie tłuszczu czerwoną cebulą. Rewelacyjne i proste w przygotowaniu danie.
Komentarze
Prześlij komentarz