Łosoś w śmietanowym sosie - Thermomix
W rodzinnej kuchni mała rewolucja. Wymieniliśmy Thermomix na nowszy model. Nie wydarzyłoby się to bez pewnej cudownej osoby: Edyty ze strony Thermomix Czarowanie, którą szczerze polecamy jako przedstawiciela firmy Vorwerk. Nowy sprzęt, nowe możliwości więc na pewno kilka przepisów z tej maszyny się pojawi na blogu. Sporą zaletą Thermomix jest przygotowywanie kompleksowo dań od początku do końca. Taki przepis chciałbym dzisiaj zaprezentować. Łosoś w śmietanowym sosie z ryżem. Danie proste, smaczne i zdrowe. Bez smażenia, bez pieczenia przygotowane na parze.
*Łosoś w śmietanowym sosie*
- filet łososia - 600g
- woda - 1200g
- ryż - 250g
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony
- pieprz biały mielony
- chilli suszone
- kilka gałązek świeżego koperku
- oliwa - 20g
- cebula - 60g
- czosnek - 1 ząbek
- masło - 10g
- śmietana 36% - 400g
- koncentrat pomidorowy - 35g
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- kostka bulionowa warzywna - 1 sztuka
Do naczynia wlewamy wodę. Solimy jedną łyżeczką soli i wlewamy oliwę. Do koszyczka wsypujemy ryż i wkładamy do naczynia. My użyliśmy mieszanki ryżu z warzywami. Kopystką mieszamy ryż by rozprowadził się w wodzie. Do podstawki Varomy wkładamy kilka kawałków łososia uważając by nie zakryć wszystkich otworów. Łososia z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż i jednocześnie łososia na nastawie 25/Varoma/Obr.1
Zdejmujemy Varomę na pusty talerz. Wyjmujemy koszyk z ryżem. Wylewamy wodę i płuczemy naczynie miksujące. Wrzucamy do niego cebulę, czosnek i masło. Siekamy na nastawie 5sek/obr.5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia i dusimy przez 3min/120 stopni/Obr.1
Dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy, pokruszoną kostkę warzywną, mąkę ziemniaczaną i posiekany drobno koperek (bez twardych gałązek). Szczypta soli, odrobina chilli i białego pieprzu. Gotujemy sos przez 5min/98 stopni/Obr.1,5
Rybę podajemy z ryżem polaną sosem. Życzymy smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz