Ciasto kruche z gruszkami - Thermomix
Jesień coraz bliżej, a w tym roku całkiem możliwe, że pojawi się wcześniej. Przyroda wariuje, lasy pełne kwitnącego wrzosu. Sezon na różne owoce też jakby miesiąc do przodu przesunięty. Kupiliśmy na niedzielnym targowisku pyszne gruszki i naszła nas ochota na pierwsze w tym roku jesienne ciasto z owocami. Przepis na kruche ciasto z gruszkami przygotowany został pod Thermomix. Zapraszam.
*Ciasto kruche z gruszkami*
- mąka pszenna - 350g
- cukier - 60g
- gruszki - 300g
- jabłka - 400g
- masło zimne - 200g
- śmietana kwaśna - 70g
- żółtka jaj - 2 sztuki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka
- powidła śliwkowe - 3 łyżki
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne pokrojone w mniejsze kawałki masło. Pozostało dodać dwa żółtka i śmietanę. Wyrabiamy na nastawie 30sekund/Obr.4,5 Uzyskaną masę formujemy w kulę i dzielimy na dwie cześci. Jedna z nich powinna mieć 450g.
Tortownicę wyścielać należy papierem do pieczenia. Wykładamy w niej większa porcję ciasta tak by powstały wysokie brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem. Resztę ciasta odkładamy do zamrażalnika żeby stwardniało. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni w systemie góra-dół.
Do czystego naczynia miksującego wkładamy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka oraz gruszki. Dorzucamy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy całość 3sek/Obr.4
Lekko przestudzone ciasto smarujemy powidłami. Wykładamy do środka ciasta masę owocową. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
Pozostało już tylko upiec ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 40 minut. Ciasto podajemy z lodami.
Na zdjęciu lody śmietankowe przygotowane w Thermomix. Przepis powinien pojawić się na blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz