Keto gofry - zamiennik pieczywa
Powinno się w najbliższym czasie pojawić kilka nowych przepisów na dania zgodne z dietą niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną. Zaczynamy od gofrów, które mogą być doskonałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Przepis nie zawiera żadnych spulchniaczy, a mimo to gofry keto rosną pięknie podczas smażenia w gofrownicy. Przy okazji testujemy 1000 watową gofrownicę Raven dostępną aktualnie w EuroAGD za około 100 złotych. Zakup uważam za udany. Miałem wątpliwości patrząc na cenę produktu ale pozytywnie się zdziwiłem. Od razu dopiszę, że wpis nie jest sponsorowany.
*Keto gofry*
- masło orzechowe - 100g
- jajka - 2 sztuki
- ser mascarpone - 60g
- ser cheddar - 50g (spokojnie można użyć innego sera np. goudy)
- boczek wędzony - 50g
- czosnek niedźwiedzi - łyżeczka
Do miski wrzucamy masło orzechowe, ser mascarpone, starty cheddar i czosnek niedźwiedzi. Wbijamy dwa jajka i całość miksujemy. My użyliśmy Thermomix'a ale można to zrobić dowolnie. Miksujemy do uzyskania gęstej puszystej masy.
Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy odrobiną oliwy i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Nakładamy masę serową i smażymy gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy. U nas to było 7 minut. Gofry w czasie pieczenia zaczną rosnąć podnoszą gofrownicę co widać na zdjęciu.
Musicie wziąść pod uwagę ten fakt i przetestować ilość ciasta na jednego gofra. Nam z tego przepisu wychodzą dwa wysokie, puszyste gofry.
Pozostaje już tylko nałożyć na gofra ulubione dodatki z dużą ilością warzyw i pałaszować z przyjemnością. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz