Wegański makaron w sosie z masła orzechowego - Thermomix
Połączenie masła orzechowego i makaronu nie wpadłoby mi do głowy dopóki nie kupiłem Thermomixa. Efekt takiego połączenia jest na tyle ciekawy, że postanowiłem umieścić ten przepis na blogu. Egzotyczne, wegańskie ale smaczne połączenie: makaron w sosie z masła orzechowego.
*Makaron w sosie z masła orzechowego*
- masło orzechowe gładkie - 200g
- makaron bezjajeczny typu tagliatelle - 250g
- woda -1400g
- marchewka - 70g
- zielony groszek - 70g
- brokuł - 70g
- olej - 10g
- sól - 1 i 1/2 łyżeczki
- sos sojowy - 15g
- suszone płatki chilli - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
Do naczynia miksującego wlewamy wodę i gotujemy ją na nastawie 14min/100 stopni/obr.1
W międzyczasie obieramy i kroimy marchew w cienkie słupki. Do gorącej wody w naczyniu wrzucamy makaron, marchewkę, zielony groszek (rozmrożony), różyczki brokuła i jedną łyżeczkę soli.
Na górę naczynia układamy dolną część przystawki Varomy bez pokrywy. Gotujemy całość zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu na nastawie 100 stopni/obroty wsteczne/obr.1. Makaron powinien być bezjajeczny. Przygotowany z semoliny pszenicy durum. Na przykład: Pastificio di Martino Tagliatelle. Odcedzamy wszystko przez dolną częśc podstawki Varoma odlewając co nieco wody (szklanka).
Makaron z warzywami przekładamy do dużej miski i przykrywamy by nie stracił temperatury. Do pustego naczynia wkładamy czosnek, pozostałe 1/2 łyżeczki soli, masło orzechowe, sos sojowy i 200g wody spod gotowanego makaronu. Rozdrabniamy na nastawie 10sek/obr.5
Uzyskany w ten sposób sos przekładamy do miski z makaronem i warzywami. Dokładnie mieszamy kopystką i podajemy na talerze posypane płatkami chilli lub wegańskim tartym serem z orzechów.
Komentarze
Prześlij komentarz