Chleb pszenny jogurtowy - Thermomix

 Kolejny przepis na chleb do naszej kolekcji. Dostaliśmy w prezencie naczynie kamionkowe z firmy Vorwerk i trzeba było go jakoś potestować. Padło na chleb pszenny jogurtowy przygotowany przy pomocy Thermomix. Naczynie kamionkowe się sprawdziło, a i przepis na chleb pszenny zostanie z nami na dłużej. Efekt jest smaczny, chrupiący z delikatnym miąższem.

przepis na chleb pszenny jogurtowy


*Chleb pszenny jogurtowy*

  • woda - 240g
  • drożdże - 10g
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 - 350g
  • mąka żytnia typ 720 - 150g
  • jogurt naturalny - 100g
  • miód - 1 łyżka
  • olej
  • sól - 2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki

Do naczynia miksującego wlewamy wodę i wrzucamy pokruszone drożdże. Mieszamy na nastawie 2min/37 stopni/obr.1

Do naczynia dorzucamy mąki, jogurt, sól, miód, i ocet jabłkowy. Wyrabiamy ciasto na nastawie Interwał/4min. Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu na 1 godzinę.

przepis na chleb pszenny jogurtowy

przepis na chleb pszenny jogurtowy


Naczynie kamionkowe natłuszczamy olejem roślinnym i oprószamy mąką pszenną. Ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego na opószony mąką blat i formujemy podłużny kształt pasujący do naczynia kamionkowego.

przepis na chleb pszenny jogurtowy

przepis na chleb pszenny jogurtowy



Wkładamy do naczynia kamionkowego ciasto, nacinamy wierzch żyletką i zamykamy pokrywą. Wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika na najniższy poziom. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni. Po osiągnięciu tej temperatury pieczemy chleb około 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia kamionkoweg i pieczemy chleb jeszcze 10 minut.

przepis na chleb pszenny jogurtowy

przepis na chleb pszenny jogurtowy

Po upieczeniu wyrzucamy chleb z naczynia na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Naczynie z pokrywą również musi przestygnąć. Nie zalewamy go wodą gdy jest jeszcze gorące.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy