Zapleśniak - Thermomix
Jedno z lepszych ciast zwane też czasami pleśniak, którym zajadamy się od jakiegoś czasu. Zaskakująca nazwa zapleśniak ale mająca swoje uzasadnienie w jego wyglądzie. Struktura ciasta jest wyjątkowo ciekawa i pierwsze wrażanie bywają zabawne. Gwarantuję jednak, że taki deser będzie gwiazdą na każdej imprezie rodzinnej.
*Zapleśniak*
Ciasto:
- mąka pszenna - 500g
- cukier puder - 150g
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- masło - zimne - 250g
- jajka - 1 sztuka + 4 żółtka
- śmietana 18% - 30g
- cukier waniliowy - opakowanie
- kakao ciemne - 25g
- konfitura/dżem z czarnej porzeczki - 300g
Beza:
- białka jaj - 4 sztuk
- cukier - 200g
Do naczynia miksującego wsypujemy przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy jedno całe jajko i cztery żółtka. Pozostaje dodać masło i śmietanę. Miksujemy na nastawie 30s/Obr.5
Z naczynia wyjmujemy 2/3 ciasta (około 700g). Przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy kulę, którą delikatnie spłaszczamy. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Do reszty ciasta w naczyniu dodajemy ciemne kakao i miksujemy 10s/Obr.5 Wyjmujemy masę na oprószony mąką blat. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę.
Do umytego i osuszonego naczynia montujemy motylek. Wsypujemy cukier i wlewamy białka czterech jaj. Mieszamy na nastawie 12min/37stopni/Obr.3
Blachę 35cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Z kuli białego ciasta odrywamy 1/3 i odstawiamy. Resztę wałkujemy i uładamy w blaszce. Smarujemy ciasto konfiturą/dżemem porzeczkowym. Wylewamy na to połowę masy bezowej.
Do czystego naczynia wkładamy oderwany kawałek białego ciasta i całe ciemne. Rozdrabniamy na nastawie 3s/Obr.5 Uzyskanym miksem posypujemy ciasto w blaszce. Wylewamy na wierzch resztę masy bezowej.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz