Makaron ze szparagami

 Kolejny sezon na szparagi przed nami. Pojawiły się ładne młode zielone szparagi więc trzeba skorzystać. Przepis na na makaron ze szparagami jest prosty w wykonaniu ale daje niesamowite efekty na talerzu. W punkt gotowane szparagi, aromatyczny smażony boczek, śmietanowy sos i makaron penne ugotowany al dente. Wszystko to musi zagrać kulinarną symfonię. Zagrało, więc przepis wpada na blog.

przepis na makaron ze szparagami


*Makaron ze szparagami*

  • szparagi zielone - pęczek
  • boczek wędzony - 150 g
  • makaron penne
  • czosnek polski - 1 ząbek
  • sól
  • pieprz
  • ser twardy (parmezan, gran padano)
  • śmietana 30% - 200g
Łodygi szparagów kroimy w mniejsze kawałki usuwając twarde końcówki. Chyba, że szparag jest młody to nie będzie czego odrzucać. Główki szparagów zostawiamy w całości. 

przepis na makaron ze szparagami

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż tłuszcz się wytopi. Do boczku dorzucamy wcześniej umyte i pokrojone szparagi. Smażymy całość razem około 15 minut. Szparagi powinny być miękkie ale chrupiące. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na sam koniec smażenia dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku. Ma tylko intensywnie w kuchni zapachnieć i nie może się spalić bo danie zgorzknieje.

Makaron penne gotujemy w dużej ilości dobrze osolonej wody. Uważać trzeba tylko żeby go nie rozgotować. Powinien być al dente. Podczas odsączania odlewamy z pół szklanki wody. W wodzie, w której gotował się makaron jest sporo cennej skrobii, która w naturalny sposób zagęści nasz sos.

przepis na makaron ze szparagami

Na patelnię z boczkiem i szparagami dodajemy garść startego twardego sera, śmietanę i pół szklanki wody po gotowaniu makaronu. Mieszamy całość delikatnie aż sos się zagęści. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy wszystko przed podaniem. Na koniec można jeszcze sypnąć odrobiną sera.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy