Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Koniec lata lub jesień i ciepłe noce sprzyjają grzybobraniu i tym co uwielbiają chodzić po lesie w poszukiwaniu doskonałych smaków. Zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków i prawdziwków podana z kaszą bulgur to jedna z lepszych jesiennych zup.
*Zupa grzybowa*
- grzyby świeże - 60 dag prawdziwka lub podgrzybka
- śmietana do zup 30% - 100ml
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - kawałek
- natka pietruszki - pęczek
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- rozmaryn
- liść laurowy
- porcja mięsna na wywar
- kasza bulgur
Porcję rosołową (drób lub wołowina) zalewamy zimną wodą i gotujemy aż przestaną się tworzyć zaburzyny. Wtedy dodajemy pokrojone w kawałki grzyby przesmażone na maśle z solą, pieprzem i rozmarynem. Dodajemy seler i korzeń pietruszki. Marchew kroimy w kostkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do wywaru. Liście laurowe i kilka ziarenek angielskiego ziela doskonale się nadają do grzybowej zupy. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy zupę na wolnym ogniu. Gdy grzyby zmiękną, a dom wypełni się ich przepysznym aromatem dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę możemy też podać na przykład z makaronem.
Naprawdę prosta zupa i doskonała na rozgrzewkę po długich spacerach w leśnej dziczy. Idealnie smakuje zrobiona w kociołku zawieszonym nad ogniskiem gdzieś na pikniku w stosownym i zgodnym z prawem miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz