Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Koniec lata lub jesień i ciepłe noce sprzyjają grzybobraniu i tym co uwielbiają chodzić po lesie w poszukiwaniu doskonałych smaków. Zupa grzybowa ze  świeżych podgrzybków i prawdziwków podana z kaszą bulgur to jedna z lepszych jesiennych zup.



*Zupa grzybowa*

  • grzyby świeże - 60 dag prawdziwka lub podgrzybka
  • śmietana do zup 30% - 100ml
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - kawałek
  • natka pietruszki - pęczek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • liść laurowy
  • porcja mięsna na wywar
  • kasza bulgur

 

Porcję rosołową (drób lub wołowina) zalewamy zimną wodą i gotujemy  aż przestaną się tworzyć zaburzyny. Wtedy dodajemy pokrojone w kawałki grzyby przesmażone na maśle z solą, pieprzem i rozmarynem.  Dodajemy seler i korzeń pietruszki. Marchew kroimy w kostkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do wywaru. Liście laurowe i kilka ziarenek angielskiego ziela doskonale się nadają do grzybowej zupy. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy zupę na wolnym ogniu. Gdy grzyby zmiękną, a dom wypełni się ich przepysznym aromatem dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę możemy też podać na przykład z makaronem.

Naprawdę prosta zupa i doskonała na rozgrzewkę po długich spacerach w leśnej dziczy. Idealnie smakuje zrobiona w kociołku zawieszonym nad ogniskiem gdzieś na pikniku w stosownym i zgodnym z prawem miejscu.

 

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy