Tortilla z kurczakiem
Nic tak nie nadaje się na sobotni obiad jak szybka pszenna tortilla z kurczakiem i warzywami. Podstawowy przepis na wykonanie domowej tortilli jest prosty ale efektowny na podniebieniu. Polecam szczególnie wielbicielom budkowego fast foodu. Poniższa tortilla jest o niebo lepsza, tańsza i zdrowsza.
*Placki tortilla*
- mąka pszenna - 300 g
- sól - łyżeczka
- olej - łyżka
- woda - 150ml
*Farsz mięsny*
- filety z kurczaka - 2 sztuki
- Papryka słodka - 2 łyżeczki
- Tymianek - 1 łyżeczka
- Oregano - 1 łyżeczka
- zestaw innych ulubionych przypraw
- mleko - 250ml
- sól
- pieprz
*Farsz warzywny*
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryka zielona
- średni pomidor
- rzodkiewka - 2 sztuki
- ogórek zielony
- ogórek małosolny
- sałata lodowa
- cebula
- koperek
*Sos czosnkowy*
- Majonez domowy - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 6 łyżek
- Czosnek polski - 2 ząbki
Mięso
kurczaka nacieramy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką w proszku.
Obsypujemy filety mieszanką przypraw, tymiankiem i oregano.
Odkładamy mięso do miski i zalewamy całość mlekiem. Odstawiamy do
lodówki na godzinkę lub dwie. Po tym czasie mięso należy odsączyć z
marynaty, pokroić na mniejsze kawałki i piec na patelni do uzyskania złotego koloru. Składniki na sos należy dokładnie wymieszać dodając utarty lub ugnieciony czosnek.
Składniki
na placki tortilla mieszamy na stolnicy i ugniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy do wielkości
pasującej do wnętrza posiadanej przez nas teflonowej patelni. Placki smażymy z jednej i z drugiej strony bez użycia tłuszczu.
Każdy
placek kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Układamy na
nich przygotowane i pokrojone w kostkę lub plastry warzywa. Dodajemy
kawałki mięsa i oblewamy sosem czosnkowym. Tortillę zwijamy w rulon
korzystając z folii aluminiowej, która nam ją pięknie przytrzyma.
Pozostało jedynie dodać po łyżce sosu na wierzch tortilli, ozdobić
koperkiem i pochłonąć delektując się delikatnością ciasta, aromatem
mięsa i chrupkością pysznych polskich warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz