CocoReklama

wtorek, 2 stycznia 2018

Rolada jajeczna z makrelą

Jak już się objedliśmy kluskami to pora na coś fit. Rolada jajeczna z dodatkiem wędzonej makreli. Dietetycznie ale smacznie...


Rolada jajeczna z makrelą


*Rolada jajeczna z makrelą*
  • makrela - 1 szt
  • papryka czerwona - 1szt
  • ogórek kiszony - 1 szt
  • czerwona cebula - pół sztuki
  • jajka - 4 szt
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • koperek - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - pół łyżeczki
  • bazylia - pół łyżeczki
  • czosnek granulowany - pół łyżeczki
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól
Makrelę obieramy i usuwamy ości. Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórka łatwo będzie odchodzić. Razem z innymi warzywami kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z mięsem ryby. Dodajemy natkę, koperek i mocno zagniatamy masę. Do smaku dodajemy sól i połowę łyżeczki papryki czerwonej mielonej.

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy doprawiając bazylią, papryką słodką (połową łyżeczki) i granulowanym czosnkiem. Do jajecznej masy dokładamy powoli mieszając pianę z białek. Blaszkę (dno: 32cm x 21cm x 6cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na niego masę jajeczną i pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Należy uważać by tego nietypowego omletu nie zrumienić zbyt mocno. Musi być elastyczny by łatwo się zwinął w roladę.

Rolada jajeczna z makrelą

 Na jajecznym placku rozsmarowujemy makrelową pastę i zwijamy placek w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki. Roladę podajemy na zimno.

2 komentarze:

  1. pyszna i sycąca przekąska. mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam. Jest jeszcze jedna fajna fit rolada ze szpinakiem i łososiem. Muszę ją na starym blogu znaleźć i wrzucić tutaj bo warto. Robiliśmy ją w święta.

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)