CocoReklama

poniedziałek, 20 listopada 2017

Hreczniaki - kotlety z kaszy gryczanej

Dziś przepis dla wielbicieli kaszy gryczanej. Coś innego i smacznego. Ktoś kto jeszcze nie rozpoczął kulinarnych przygód z tym rodzajem kaszy powinien zacząć od przepisu na staropolski przysmak kuchni kresów wschodnich. Sama nazwa pochodzi z lwowskiej nazwy gryki - hreczki. Kresy wschodnie to bogate w kulinarne eksperymenty region. Różnorodność kultur i narodowości dała sporo atrakcyjnych przepisów stosowanych do dziś. Często nawet bez świadomości ich pochodzenia. Hreczniaki to jeden z nich. Istnieją dwie szkoły przepisów. Jedna miesza grykę z twarogiem, druga z mięsem wieprzowym. My spróbujemy dziś kotlecików z kaszy gryczanej i białym serem.


przepis na kotlety z kaszy gryczanej


*Hreczniaki - kotlety z kaszy gryczanej*
  • 20 dag kaszy gryczanej (2 torebki)
  • 30 dag sera białego
  • cebula
  • pietruszka zielona
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej roślinny
  • pieprz
  • sól
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odsączoną mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni na odrobinie oleju roślinnego szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy ją z naszą zmieloną kaszą. Dodajemy biały ser (można go również przemielić w maszynce). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na koniec wbijamy całe jajko i mieszamy całość na jednolitą masę. Formujemy z masy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Hreczniaki smażymy na patelni z jednej i drugiej strony do uzyskania odpowiedniego koloru.

przepis na kotlety z kaszy gryczanej



Przygotowane kotlety można spożywać z różnymi sosami. Zjedliśmy hreczniaki z pysznym sosem jogurtowo-koperkowym na zimno. 

*Sos jogurtowo-koperkowy*
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
Składniki sosu mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki by się schłodził.
Życzymy smacznego !

2 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają te kotlety. Dziś nagotuję kaszy to na jutro będą jak ulał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem mięsożerny i to bardzo ale te kotleciki mają swój urok. Gryka ma swój ciekawy smak.

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)